Träningsplan mot fjällmaraton

I det här inlägget kommer jag beskriva hur jag gjort för att dissikera ett mål. Kanske en väg till hur man kan göra om man aldrig satt upp ett mål förut, eller om man vill göra lite annorlunda än man brukar. Att börja med sitt utgångsläge (läs mitt utgångslägesinlägg här) kanske känns tråkigt, men att identifiera vad du har att utgå från tycker jag ger en större förståelse för hela resan. Pushar man sig för hårt? Inte alls? Min erfarenhet, både personligen och av människor jag möter på tex akutmottagningen, är att de allra flesta skulle gynnas otroligt av lite ökad nyfikenhet, snällhet och förståelse gentemot sig själv. Vi är generellt sett duktiga på att sätta höga krav med allt vi ska hinna med samtidigt som övriga livet faktiskt tar en hel del tid.

Nedan är ämnen jag tänkte skriva om som delar i min väg mot fjällmaraton.

Utgångsläge
Träningsplan ettårig.
Utmattningssyndrom, vad händer i kroppen?
Styrketräning
Löpträning
Kost
Att springa 43 kilometer – den mentala resan.
Naturen och skogskramar

När jag mådde som jag gjorde där i min utmanade kropp och hjärna, var det väldigt skönt att varva utslagenheten i soffan med konkreta saker som rörelseanalyser samt vilka styrkeövningar som passade både min kropp och som byggde rätt muskler för att ta mig upp för ett fjäll.

Välliste, 1025 möh, Årefjällen 3 aufusti 2019

För att skriva en träningsplan behöver man ha något att planera mot först. Mål kan vara negativt laddat hos många, för det är kopplat till att lyckas eller misslyckas, eller siffror och pressade säljmål på arbetet någon annan satt upp. Så benämn det som du vill, säg dröm eller förändring istället, men när du bestämt ditt mål ska du fundera lite längre över varför. Varför vill du uppnå just det här målet? Har jag ett mätbart mål? Och varför? Ställ ett varför till varje fråga du svarar på, tills det inte går mer. Sedan tar du ett steg bakåt och ställer frågan varför igen.

Jag hade en längtan av att känna mig stark igen, men jag passade på att våga gå lite djupare. Jag vågade fråga efter mer. Jag var nyfiken över hur jag skulle kunna bygga en frisk, stark och hållbar kropp som orkade ta skogsturer även vid 80 års ålder. Tre ord växte fram:

Godhet – Hållbarhet – Jävlaranamma

I min utbildning till personlig tränare hade jag fått alla verktyg att bygga upp en hälsosam träningsplan, så jag började strukturera följande bitar för att bygga en årsplan.

 • Mål
 • Vilket lopp ska jag springa?
 • Var befinner jag mig styrkemässigt?
 • Var befinner jag mig konditionsmässigt?
 • Hur sover jag nu?
 • Hur mår jag?
 • Hinder
 • Status för rörelseanalys.

I det här stadiet kan jag inte nog rekommendera att ta hjälp av en personlig tränare, coach eller någon kunnig som kan hjälpa dig.

Efter detta strukturerade jag min plan i följande delar.

 • Styrkeövningar (efter rörelseanalys och för löpstyrka)
 • Konditionsträning
 • Rörlighetsträning
 • Fystester
 • Träningsfrekvens

En del personer lägger upp sin träningsplan så här regelbundet. Jag har inte varit en av dom. Träning har knötts in där det får plats. Ibland mycket på nån ”feeling” jag får. Men att inte planera in och prioritera min egen rörelse betyder mycket att jag bortprioriterar något jag mår bra av, alltså indirekt mig själv. Det kan vara värt att slängs en tanke på. Så det var både befriande och effektivt att planera i förväg. Vissa dagar är helt fullpackade och då har jag lagt ribban därefter.

Min största utmaning det här året i träning mot ett fjällmaraton har varit att jag har behövt mycket, mycket, mer och längre återhämtning mellan vissa pass, kanske till stor del på grund av min utmattning. Jag har verkligen behövt lyssna och försöka känna av om kroppen skulle må bra av att kicka igång med lite rörelse, eller om den behöver få sömn. Det låter så banalt när jag skriver det nu, men det har verkligen varit min största utmaning.

Det har också varit både nyttigt och intressant hur det blir när träningsplanen inte följs av olika anledningar. Det är lätt att ha ambitiösa och fantastiska träningsplaner på pappret, men vips blir ungarna sjuka, du behöver hjälpa en vän med något eller du har inte fått i dig tillräckligt med energi dagen innan och du halkar efter i planeringen.
Hur reagerar du då? Hur känns det? Hur världsviktig är egentligen en träningsplan?

Det finns nog inget rätt eller fel, men här kan det vara ganska bra att ha funderat ut följande saker innan, angående vad som är viktigt för just dig.

Följande gjorde jag i början av min sjukskrivning, och jag har med det under både mina kurser och de som tränar med mig som personlig tränare.
Unna er tiden att skriva ned följande. Ta ett anteckningsblock, en fin bok, några post-it-lappar, varsomhelst, men s k r i v ned följande:

Vad behöver jag för att må bra?
Saker som gör mig stressad?
Tecken när jag är nära bristningsgränsen?
Vad är återhämtning för mig?

Dessa hänger ihop fram och tillbaka och hit och dit. Jag har fyllt på min lista lite under året, allteftersom jag blir bättre på att förstå och lyssna. Det ger mig också en himla bra förståelse när det känns som att jag glider ur gravitation och fladdrar iväg. Istället för en himla massa känslor överallt, går det att se mönster i fladdrandet.

Så att hitta balansen mellan att våga satsa och lägga ner tid för att nå ett mål, en dröm eller förändring – men att se att det en del av livet, inte hela livet gör vägen dit enligt mig, helt jävla grym. Våga gärna prova du också ♥

Åreskutan 1420 möh.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s